Goda värderingar – en grund för ett jämställt och hållbart arbetsliv

2021-03-23
För två veckor sedan den internationella kvinnodagen. Det är ju egentligen inget firande utan det är ju ett Statement om att saker och ting fortfarande är orättvisa. Dessa orättvisor påverkar oss olika, de finns mer eller mindre i olika delar i samhället och hos olika företag. Jag tänkte beskriva hur våra värderingar på iTid bidrar till förutsättning till jämställdhet i arbetslivet.

Hos iTid tycker jag att det är bra både på helheten och ur jämställdhetsperspektiv, jag har funderat på vad det beror på att vi lyckats så här långt. Jämför vi oss med andra konsultföretag med 100% seniora konsulter där de flesta är civilingenjörer så tror jag att vi sticker ut med ca 40% kvinnor i företaget. Nu påstår ju jag att vi har bättre könsfördelning än andra utan att egentligen veta säkert, det säger lite om min egen fördom om branschen. Jag tror att det är ganska unikt, vad är din er erfarenhet kring detta? 

Några saker som jag tror kan ligga bakom den jämna könsfördelningen är de värderingar som vi har i grunden, som vi pratar om väldigt ofta och som genomsyrar hur vi arbetar. Jag tänkte försöka mig på att beskriva det och hur det bidrar till jämställdhet på arbetsplatsen.  

Frihet och ansvar 

Vi som jobbar på iTid har oreglerad arbetstid och frihet att styra arbetstiden så att det passar oss själva, sen måste vi ju ta hänsyn till kundernas behov. Vi följer inte upp inte individuella resultat i beläggning eller timmar. Vi vet att vi alla är drivna och gör allt vi kan för företagets bästa. Det här gör det möjligt för mig som förälder att hämta och lämna barnen och att hinna träna på arbetstid ibland.  

Balans i Livet   

Hos iTid strävar vi inte efter att ha maximal beläggning, vi har kanske lägre lön än en del andra, men vi har också ett hållbart livspussel för oss konsulter. Varje vecka följer vi i våra pulsmöten upp hur vi upplever arbetsbelastningen och vidtar åtgärder när det behövsVi följer alltså inte arbetsbelastningen utifrån hur många timmar vi faktiskt har jobbat, utan hur vi upplever belastningen. Vi vet att arbete på annan ort är jobbigt för familjen och har det i åtanke när vi fördelar uppdrag  

Vi, inte jag 

Vi premierar att tänka på laget och inte på jaget. Exempelvis har alla lika lön och ett bonussystem som premierar alla lika mycket. Vi hjälper varandra och i våra leveranser så har varje konsult tillgång till alla konsulters stöd. Så om det dyker upp en fråga i ett område som jag är osäker på när jag har ett uppdrag har jag tillgång till alla mina kollegors råd och breda kompetens och ett bra stöd som gör mig trygg i mitt uppdrag. Jag är aldrig rädd att visa mig svag om jag behöver stöd.  

Ingenting är Macho i iTids kultur 

Sammantaget strävar vi efter att göra det hållbart för företag och individer utan att värdera ner någon genom att värdera upp en annan. Det finns faktiskt ingenting som är ”macho” i den här företags-kulturen. Kanske är det så att en del personer väljer att inte jobba hos oss, de vill jobba mer, få högre lön och mer individuell bekräftelse. Vår kultur passar inte alla, men uppenbarligen bidrar den till jämn könsfördelning och låg personalomsättning.   

Vi vill bli ännu fler tjejer 

För mig är alla mina kollegor förebilder i något avseende, jag är imponerad av varenda en. I vårt kontor i Sandviken finns ett fantastiskt gäng, men än så länge tyvärr bara killar. När man ska anställa så kanske det är mer svårt att attrahera en tjej när det inte finns någon tidigare anställd tjej på samma kontor, som det är i Sandviken. Men jag hoppas att min kollega Henrik Pettersson, som just nu söker rekryter, kan anställa flera kvinnliga medarbetare den närmaste tiden. Bor du i krokarna eller funderar på att flytta dit så kontakta Henrik.pettersson@itid.se så berättar han mer om vilka uppdrag som han vill få bra folk till den närmaste tiden.  

Hur har ni gjort hos er, hur bidrar era värderingar till jämställdhet där du jobba?