Om du vill hitta din IKIGAI

2021-11-26
Tänka att kunna identifiera anledningen till att vilja gå upp på morgonen. Det som ger våra liv syfte, mening och mål, och gör att vi känner glädje och tillfredställelse. Och att det finns ett ord som beskriver just det.

Förra veckan reflekterade jag att det redan gått sex månader sedan jag började på iTid. Ett halvår som känns som två månader, så det stämmer verkligen att tiden går fort när man har roligt. Det bidrar säkert också att det vi sysslar med är sådant som jag verkligen brinner för, att förbättra flöden och att få dela med sig av 40 års erfarenhet från verksamhetsutveckling inom olika typer av verksamheter.

Omgiven av nästan 40 ”kunniga och skarpa” personer med enorm kompetens gör att jag dessutom får lära mig nya saker varje dag. Tänk att det faktiskt kan vara så.

Vid ett gemensamt kontorsmöte för några veckor sedan fick jag höra talas om IKIGAI, ett Japanskt tankesätt. Begreppet IKIGAI är svåröversatt, men betyder ungefär ”anledning att finnas till”. IKIGAI är ordet för det som får oss att vilja gå upp på morgonen. Det som ger våra liv syfte, mening och mål, och gör att vi känner glädje och tillfredställelse.

Det viktiga är att se sitt liv som en helhet, där allting hänger ihop. Dina materiella, själsliga och sociala behov är alla sammanlänkade och påverkar varandra.

Om du vill hitta din IKIGAI så kan du utgå från fyra frågeställningar:

  • Vad älskar du?
  • Vad behöver världen från dig?
  • Vad kan du få betalt för?
  • Vad är du bra på?

Om du besvarar dessa frågor och kan konstatera att de faller samman så har du stora chanser att hitta en bra balans och ett välmående i ditt arbetsliv.

När jag fick hör talas om detta började jag tänka efter hur jag har det själv.

  • Jag älskar verkligen att få medverka i utvecklandet av verksamheter, organisationer och personer. Att jag dessutom själv utvecklas på resan är fantastiskt.
  • Utveckling av verksamheter är något som hela tiden behövs. Lokalt, regionalt och nationellt.
  • Vi förbättrar flöden som skapar värde för våra kunder, vilket gör att vi också får betalt för arbetet.
  • Jag får idag arbeta med verksamhetsutveckling, vilket jag anser mig vara rätt så bra på.

Mina ringar är centrerade. Allt har fallit på plats. Inte konstigt att jag mår prima nu! Balans i livet.

Om ni vill ha hjälp att förbättra era flöden eller ta del av något annat som vi på iTid kan hjälpa er med, hör av er.

Ha en bra dag!