Scrolla ner till innehållet

Balans i livet kräver mod att avgränsa

örbättringsarbete har en tendens att svälla – nya möjligheter dyker ständigt upp. Därför är det viktigt att redan från början avgränsa uppdraget och skapa samsyn kring mål och förväntningar. Det ger trygghet för både kunden och konsulten, samtidigt som det möjliggör hållbara förbättringar.Vi kan inte göra allt på en gång, men med mod att avgränsa, tydlig kommunikation och fokus på det som ger störst värde, bygger vi robusta lösningar som stärker verksamheter och skapar en hållbar framtid där vi bor.

Alla som jobbar med förbättringsarbete vet att det arbetet har en tendens att svälla. När man börjar lyfta på några stenar upptäcker man snart fler förbättringar som har potential att göra verksamheten ännu starkare. Detta är en utmaning, både för kunden och den enskilda konsulten att hantera.

Att redan från början vara tydlig med vad uppdraget innebär, hur det ska avgränsas och vilka förväntningarna är, är därför en viktig nyckel. Det skapar en trygghet i projektet, både för kunden, konsulten och alla andra som är inblandade i projektet.

Att bygga projektet på tydlighet och samsyn är också en förutsättning för att alla parter ska bli nöjda med arbetet.

Men visst kan det vara svårt. I vissa fall kan det till och med vara nödvändigt att göra vissa förändringar inom nya områden som man från början inte hade tänkt jobba med. I andra fall blir man som konsult engagerad, upptäcker fler vägar till förbättring och fler möjligheter att göra kunden mer effektiv, lönsam och framgångsrik.

Då är det viktigt att komma ihåg sitt uppdrag – att jag som konsult är där för att stötta kunden i förbättringsarbetet och hjälpa dem till nya beteenden, ökad insikt och kompetens att själva leda och driva förbättringsarbetet vidare. Vi vill ju bygga en framtid där vi bor, då måste vi också hitta redskapen för att förbättringsarbetet blir robust och hållbart i längden.

Tänk långsiktigt: Vad klarar vi av att ta oss an med de resurser vi just nu har till förfogande?

En viktig insikt i detta arbetet är att vi inte kan göra allt på en gång. Om man under arbetets gång inser att förbättringsprojektet kräver ytterligare insatser – stanna då upp och prata om det gemensamt. Är detta något som kan vänta eller måste vi utvidga projektet? Med tydlighet och samsyn blir det också enklare för alla inblandade att se vägen framåt.

För den ambitiöse förbättringsledaren handlar det dessutom om att värna om balansen i livet. Att hålla projektet på en rimlig nivå och inte oreflekterat springa fortare av välvilja att leverera det allra bästa för kunden.

I allt förbättringsarbete gäller det därför att ha modet att avgränsa och föra en tydlig kommunikation om förväntningarna på insatsen. Det borgar för nöjdare kunder, mer engagerade medarbetare och en bättre struktur i förbättringsarbetet som gör våra företag där vi lever och bor starkare.

Författare

Tony Elingstam

Tony Elingstam

Bild på Tony Elingstam Tony Elingstam har mångårig erfarenhet av projektledning och av ledande befattningar inom flera olika branscher. Att se verksamheter ur ett processperspektiv och att använda visualisering som verktyg ser han som ett naturligt framgångskoncept. Tony drivs av nyfikenhet och anser att förbättringsarbete inte bara är ett sätt att nå effektivitet, utan även ett sätt att lyfta arbetsklimatet inom en organisation och ge individen chans till utveckling och upplevelse av mening i sitt arbete.

Relaterade erfarenheter