Många verksamheter står inför ett akut behov av omställning. Oavsett om drivkraften är digitalisering, kompetensbrist eller behov av effektivare arbetssätt, så kräver förändring ofta samspel över avdelnings- och yrkesgränser. Just detta var utgångspunkten i det uppdrag vi på iTid haft tillsammans med Region Västerbotten – ett uppdrag som nu lett till både konkreta resultat och en stärkt förändringsförmåga i hela organisationen.
“Förändringsarbete tar tid, men det måste också ske i takt. Många vill snabbt komma till lösningar – men man behöver först bottna i sina utmaningar och skapa samsyn kring vart man är på väg”, säger Matilda Höök, konsult på iTid.
Från målbild till test – med ett gemensamt språk
Region Västerbotten ville ta ett nytt grepp om sina patientflöden och hittade i iTid en partner som kunde stötta både strategiskt och operativt. Arbetet inleddes i ledningsgruppen och resulterade i tre vägledande principer: Rätt sätt, Rätt plats och Rätt tid.
Vi byggde upp förändringsresan med workshops, lärandegrupper och pulsmöten som verktyg för att skapa samsyn, ägarskap och driv – med ett första testområde inom ländryggssmärta. Här möttes medarbetare från hela vårdkedjan – från fysioterapeuter till kirurger – för att tillsammans identifiera förbättringar.
“Det skapar ytor där man kan prata över avdelnings- och yrkesgränser. Man möter samma patienter men har ofta aldrig träffats”, säger Sebastian Rydenfalk, iTid.
Resultat som består – och växer
I arbetet uppstod nya insikter: som att rutiner inte nådde fram till rätt mottagare, att flaskhalsar inte alltid syntes ovanifrån och att gamla sanningar behövde ifrågasättas.
Genom att snabbt testa nya idéer i liten skala kunde man göra justeringar längs vägen – och skapa ett lärande som sprids organiskt. Det som började med ett pilotflöde blev ett internt kompetenslyft – med nya ambassadörer för förändringsarbetet i hela organisationen.
“Det bästa med vårt koncept är att det leder till förändringar som består och fortsätter över tid”, säger Matilda Höök.