Scrolla ner till innehållet

iTid håller takten i förändringsarbetet

När Region Västerbotten ville förbättra sina patientflöden tog de hjälp av iTid för att bygga upp intern kraft och struktur i förändringsarbetet. Resultatet? Nya arbetssätt, och en starkare samverkan i en tydlig modell som kan återupprepas för varje nytt patientflöde.

Många verksamheter står inför ett akut behov av omställning. Oavsett om drivkraften är digitalisering, kompetensbrist eller behov av effektivare arbetssätt, så kräver förändring ofta samspel över avdelnings- och yrkesgränser. Just detta var utgångspunkten i det uppdrag vi på iTid haft tillsammans med Region Västerbotten – ett uppdrag som nu lett till både konkreta resultat och en stärkt förändringsförmåga i hela organisationen.

“Förändringsarbete tar tid, men det måste också ske i takt. Många vill snabbt komma till lösningar – men man behöver först bottna i sina utmaningar och skapa samsyn kring vart man är på väg”, säger Matilda Höök, konsult på iTid.

Från målbild till test – med ett gemensamt språk

Region Västerbotten ville ta ett nytt grepp om sina patientflöden och hittade i iTid en partner som kunde stötta både strategiskt och operativt. Arbetet inleddes i ledningsgruppen och resulterade i tre vägledande principer: Rätt sätt, Rätt plats och Rätt tid.

Vi byggde upp förändringsresan med workshops, lärandegrupper och pulsmöten som verktyg för att skapa samsyn, ägarskap och driv – med ett första testområde inom ländryggssmärta. Här möttes medarbetare från hela vårdkedjan – från fysioterapeuter till kirurger – för att tillsammans identifiera förbättringar.

“Det skapar ytor där man kan prata över avdelnings- och yrkesgränser. Man möter samma patienter men har ofta aldrig träffats”, säger Sebastian Rydenfalk, iTid.

Resultat som består – och växer

I arbetet uppstod nya insikter: som att rutiner inte nådde fram till rätt mottagare, att flaskhalsar inte alltid syntes ovanifrån och att gamla sanningar behövde ifrågasättas.

Genom att snabbt testa nya idéer i liten skala kunde man göra justeringar längs vägen – och skapa ett lärande som sprids organiskt. Det som började med ett pilotflöde blev ett internt kompetenslyft – med nya ambassadörer för förändringsarbetet i hela organisationen.

“Det bästa med vårt koncept är att det leder till förändringar som består och fortsätter över tid”, säger Matilda Höök.

Författare

Matilda Höök

Matilda Höök

Bild på Matilda Höök Matilda Höök har erfarenhet som projektledare och ledarcoach inom produktions- och kvalitetsutveckling. Hon har varit verksam i hela kedjan, från utveckling av strategier, affärsmodeller och produktionssystem på koncernnivå till coachning och införande av Lean produktion på medarbetarnivå. Matilda är Teknologie doktor i Träbyggande med inriktning mot industriellt byggande och lean kultur.

Relaterade erfarenheter

Erfarenhet

Struktur och kultur för innovation och utveckling i Luleå kommun

iTid har tillsammans med LTU Business och Luleå Kommun arbetat med att ta fram en innovationsplattform.

Läs mer