Scrolla ner till innehållet

Kompis från förr

För någon vecka sedan fick jag ett överraskande meddelande – en enkel förfrågan om en fika från en gammal vän jag inte träffat på 25 år. Efter timmar av samtal insåg jag att livet för min vän varit långt mer nyanserat än jag tidigare fått höra. Det påminde mig om vikten av att verkligen förstå utgångsläget – både i relationer och i arbetet – innan vi försöker lösa problem.Det är i mötet med olika perspektiv som vi hittar de bästa lösningarna. Tack till min nygamla vän för en påminnelse om hur viktigt det är att prata, lyssna och uppskatta mångfald i erfarenheter. Och ja, blandat är bra – både i samtal och påsen med ”Gott & Blandat”.

För någon vecka sedan fann jag ett överraskande meddelande i min mobil, efter att lyckats koppla bort den under en timmes träning på ett av många gym i Skellefteå. Det var en enkel förfrågan om en Fika samma kväll, men från en kompis från förr. Riktigt långt tillbaka. Ca 25 år. Detta var en kompis som i min värld rört sig från att vara min mesta träningskompis och ”en i gänget”, till att i samband med ytterligare studier flyttat från hemmaorten till någon större studieort. Åren har gått och personen har via att vara en ”gammal bekant” rört  sig till att bli en ”bekant till en kompis”. Under åren som gått så har jag fått höra hur livet rullat på för personen ifråga via vår gemensamma kompis som vidare har hållit kontakten med åren. Nyheterna har varit mer eller mindre spektakulära, ibland dråpliga och oftast roliga.

Men nu står personen här, i min nya hemstad Skellefteå och efter en flera timmars lång pub-Fika fram till småtimmarna, så har jag förstått att livet inte alls varit som det har återberättas av vår gemensamma kompis. Det har varit mer och mindre av allt och mycket mera nyanser. Känslosamma nyanser.

Det slår mig att när jag in mitt yrkesliv tackar Ja till att genomföra ett uppdrag så är steget initialt alltid att verkligen försöka förstå vilket det egentliga utgångsläget är för att sedan fullt försöka förstå det egentliga behovet. Inte sällan ett annat behov än de uppdragsgivaren har försökt beskriva vid de första samtalen.  För vi behöver se saker och få det återberättat ur andras perspektiv, för att fullt ut förstå.

Detta är steg ett, som sedan följs med att vi löser riktiga problem. Flera steg senare har du kanske en omvänd situation då du skall avsluta uppdraget, och redovisa det väntade resultatet till den som beställde från början. Det är då någon som hade andra förväntningar på genomförandet, då de hade ett en egen bild på utgångsläget initialt. Så nu blir de omvänd ordning för att skapa samsyn på de som genomförts, om vi inte lyckats hålla intresset under hela genomförandet genom att tex pulsa hela uppdraget med återkommande avstämningar.

 

Min ny-återfunna kamrat gjorde min vecka till en speciell vecka att minnas. Tacksam förstås! Inte bara för att vi faktiskt fick en kärt återseende, med tillhörande löfte att det inte får ta så här lång tid tills nästa gång vi ses. Men även insikten att det är underbart att prata med människor. Olika människor med olika roller. Olika erfarenheter och olika syn på ”samma sak”. För blandat är bra! Det ger oss större möjligheter att lösa riktiga problem.

Jag avslutar med att slå ett slag för klassikern ”Gott&Blandat. Favoriten när träningarna avverkades för över 25 år sedan. 😊

Författare

Tony Elingstam

Tony Elingstam

Bild på Tony Elingstam Tony Elingstam har mångårig erfarenhet av projektledning och av ledande befattningar inom flera olika branscher. Att se verksamheter ur ett processperspektiv och att använda visualisering som verktyg ser han som ett naturligt framgångskoncept. Tony drivs av nyfikenhet och anser att förbättringsarbete inte bara är ett sätt att nå effektivitet, utan även ett sätt att lyfta arbetsklimatet inom en organisation och ge individen chans till utveckling och upplevelse av mening i sitt arbete.

Relaterade erfarenheter