Scrolla ner till innehållet

Inspirationsdag om förbättrat flöde i produktion hos Rototilt

Läs om hur teori möter praktik när flaskhalsar blir en strategisk fördel. Upptäck hur rätt fokus på flödesoptimering skapar effektivitet och hållbarhet i produktionen.

Dagens höjdpunkter inkluderade praktiska övningar, som det välkända ”tärningsspelet”, där olika scenarier testades för att förstå hur materialflöden och produktionsbalans samverkar. Resultaten visade tydligt att en liten förändring i styrning av flaskhalsar kan ge stora förbättringar i genomflöde och minska lager och slöseri.

Vikten av rätt fokus

Ett viktigt inslag under dagen var reflektion kring ”effektivitetsparadoxen”. För starkt fokus på resurseffektivitet kan skapa obalans, vilket leder till långa ledtider och frustration. Istället bör företag optimera flödeseffektivitet – att fokusera på värdeskapande genom hela kedjan. Principerna ”Drum-Buffer-Rope” och tydliga kvalitetskontroller innan flaskhalsar lyftes fram som nyckelfaktorer.

Framgång genom samarbete och förändringsvilja

En framgångsrik förändring kräver inte bara tekniska lösningar utan också engagemang från medarbetarna. Dialogövningar under dagen belyste vikten av samsyn och hur kulturen påverkar långsiktig förbättring. Genom att stärka kommunikation, förståelse och tydliga visioner kan företag skapa hållbara resultat.

Ett steg mot framtiden

Rototilts satsning på förbättrade produktionsflöden är ett inspirerande exempel på hur företag kan möta moderna krav på effektivitet och hållbarhet. Med rätt metoder, såsom flaskhalsstyrning och flödesoptimering, kan produktionen bli en strategisk fördel.

Författare

Anna Lundström

Anna Lundström

Bild på Anna Lundström Anna Lundström har många års erfarenhet från ledande befattningar inom produktion och logistik och har alltid haft principerna inom lean production som ledstjärna. Att se människor utvecklas är Annas absolut största drivkraft och att involvera alla led i problemlösningen är för henne både naturligt och nödvändigt för goda resultat. Involvering av alla anställda i utvecklingen var också det som ledde till att Permobil vann Svenska Leanpriset 2017 under, bland andra, Annas ledning.
Anna är utbildad civilingenjör inom ergonomisk design och produktion med inriktning Produktion.

Matilda Höök

Matilda Höök

Bild på Matilda Höök Matilda Höök har erfarenhet som projektledare och ledarcoach inom produktions- och kvalitetsutveckling. Hon har varit verksam i hela kedjan, från utveckling av strategier, affärsmodeller och produktionssystem på koncernnivå till coachning och införande av Lean produktion på medarbetarnivå. Matilda är Teknologie doktor i Träbyggande med inriktning mot industriellt byggande och lean kultur.

Relaterade erfarenheter

Erfarenhet

Verksamhetsutveckling med Produktion 4.0 – Polardörren AB

Genom Produktion 4.0, ett samverkansprojekt mellan IUC Norr och Luleå tekniska universitet, har Polardörren förkortat ledtider, ökat kvaliteten och fått…

Läs mer