Scrolla ner till innehållet

Underhållsstrategi 2025 – där framtidens industri tog form

Framtidens underhåll kräver mer än teknik – det kräver samarbete. På Underhållsstrategi 2025 modererade iTid samtalet om strategi, innovation och kompetens tillsammans med flera av våra samarbetspartners. Läs vad som händer när industrins nyckelaktörer samlas för att forma det som kommer.
02Apr

iTid hade förmånen att moderera hela konferensen och tillsammans med flera av våra samarbetspartners lyftes både praktiska erfarenheter och strategiska perspektiv – från järnväg till skogsindustri, från elnät till globala kompetensprogram.

Strategi i praktiken – från skog till kraftverk

Gustaf Nygren, VP Operations och Emmelie Konradsson, underhållschef på SCA, visade hur framtidens underhåll är avgörande för transformationen mot “Framtidens Fabrik”. De beskrev resan mot digitalisering, autonoma lösningar och hur strategi blir verklighet i vardagen.

Robert Johansson, VD på Skellefteå Kraft Energiservice, berättade hur de byggt upp en ny processorganisation baserad på kompetenskluster och taktisk resursplanering – och hur samverkan mellan affär och underhåll blivit en nyckel.

Från teknik till lärandekultur

Veronica Jägare, Director på Luleå Railway Research Center, och Ramin Karim, Professor i eMaintenance & Industrial AI vid LTU, visade hur teknik ofta bromsas av kultur, regelverk och affärsmodeller – och lyfte exempel från järnvägsbranschen.

Magdalena Brodin, VD på Exeri, och Viktor Holmberg, driftingenjör på PiteEnergi Elnät, delade med sig av insikter kring smart övervakning och tillståndsstyrt underhåll i elsystem – där digitalisering skapat både ökad elsäkerhet och effektivitet.

Hållbara arbetsgivare kräver nya strukturer

Mattias Edin, produktionschef på Indexator, lyfte hur ett starkt arbetsgivarvarumärke, valideringsmodeller och intern kompetensöverföring bygger en hållbar kompetensstrategi över tid.

Kent-Olof Bingmark, Maintenance Manager Competence Development på Scania Industrial Maintenance, beskrev det globala initiativet kring kompetensutveckling – och hur Scania byggt ett kompetensbibliotek som förenar lärande mellan kontinenter.

Samarbete, workshops och inspiration

Workshopen, ledd av Kalle Jegers från Hello Future, gav verktyg för att tänka strategiskt och långsiktigt – med hjälp av framsynsmetodik. Panelsamtalet lyfte frågor om lärandekultur, digitalisering och hållbarhet – med insikter från flera av dagens talare.

Vi på iTid är glada att få samarbeta med många av de organisationer som deltog – och tacksamma för att de så generöst delade med sig av sina lärdomar.

Tack till alla deltagare – och till våra utställare: ABUS, Easy-Laser, Mainter, Prevas, Nordisk Rörmärkning och Malmfältens gruvservice.

Framtidens underhåll formas inte av teknik i sig – utan av människor, strukturer och samverkan. På iTid ser vi fram emot att fortsätta bidra till just det.

Relaterade nyheter

Nyhet

Digitalisering som möjliggör hållbar och cirkulär broförvaltning

Med stöd från både Vinnova och Tillväxtverket driver iTid tillsammans med LTU, Ramboll och ThingWave utvecklingen av digitala lösningar för…

Läs mer

Nyhet

Tid är inget man har – det är något man skapar. Vinn tid med iTid

Har du en utmaning, möjlighet eller ett problemområde i din verksamhet som du vill få professionell hjälp med? Nu har…

Läs mer

Nyhet

Effektivare flöden och arbetssätt hos Actemium Installation Umeå

Genom vårt strukturerade koncept och Actemiums kompetens och erfarenhet

Läs mer