Scrolla ner till innehållet

Effekter skapas när vi tänker högt tillsammans

Dialog handlar om att tänka och prata tillsammans för att skapa förståelse och mening. Det är en nyckel till delaktighet och engagemang, särskilt vid förändringar som kräver nya arbetssätt och beteenden. Ändå domineras organisationers kommunikation ofta av envägs informationsspridning – något som sällan leder till önskade effekter.Effektiv ledarkommunikation kan förbättra arbetsmiljö, förtroende och produktivitet. Men prioriteras rätt saker? Fundera över hur mycket tid och resurser ni lägger på att utveckla intern kommunikation och skapa utrymme för dialog i era möten – det kan göra all skillnad!

Vi börjar med att reda ut begreppet (och jag lovar att hålla det kort). Dialog är ett sätt att prata och tänka högt tillsammans – som skapar mening och förståelse för en grupp människor. Vi lyssnar på varandra och tankarna får flöda fritt, snarare än att vi försvarar och argumenterar våra egna personliga åsikter. I en dialogisk kultur är likvärdighet, inkludering och icke-dömande en självklarhet. Eftersträvansvärt, i alla fall i mina öron!

I verkligheten är så mycket som 80 procent av organisationers kommunikation envägs informationsspridning. Är det dåligt? Svaret är ja, om vi önskar nå effekter som delaktighet och engagemang. Och det gör vi ofta, till exempel när vi genomför förändringar som innebär nya arbetssätt och beteenden. Då är dialog en nyckel och förutsättning för att nå önskad effekt:

Jag möter ofta ledare som upplever att det är svårt att få till dialog i sina arbetsgrupper. Och det krävs helt klart lite träning (med stöttande verktyg att ta till) för att tillsammans träna upp förmågan att föra dialog.

Ledare ägnar redan mellan 70–90 procent av sin arbetsdag till någon form av kommunikation. Men prioriteras rätt saker? De effekter som effektiv ledarkommunikation kan bidra till är inte småpotatis: bättre förståelse, utvecklat förtroende, god arbetsmiljö, motiverade anställda och förbättrad produktivitet – för att nämna några.

Avslutningsvis vill jag uppmuntra dig att fundera över frågan; hur mycket resurser och tid lägger du och ditt företag på att utveckla den interna kommunikationen? Och hur kan ni skapa utrymme för dialog i era möten?

Ps. Vill du lära dig mer om hur du kan leda din organisation med kommunikation? Då har jag ett lästips till hängmattan i sommar: Strategisk intern kommunikation, av Susanne Dahlman och Mats Heide. Och du, tveka inte att höra av dig för stöttning när du själv vill göra verkstad.

Glad sommar!

Författare

Stina Lindberg

Stina Lindberg

Bild på Stina Lindberg Stina Lindberg har många års erfarenhet av projektledning, strategisk kommunikation och arbete inom gruvindustrin. Hon är utbildad kommunikatör och brinner för att utveckla kommunikativt ledarskap och intern kommunikation. Förändringsledning ligger Stina varmt om hjärtat och hon gillar att få stötta och arbeta med ledningsgrupper och ledare för att driva verksamheten framåt.

Relaterade erfarenheter